dilluns, 2 de desembre del 2013

Sortida Empúries 2013. L'espigó hel·lenístic i Sant Martí d'Empúries.


Avui hem sortit a les vuit del matí de l’Institut Torreforta direcció a Empúries, on estarem quatre dies.

Quan hem arribat ens han fet una presentació explicant-nos les característiques més importants de la nostra ciutat de Tarragona, del nostre patrimoni i de la cultura, i després les hem comparant amb Empúries. També ens han explicat com eren abans les ruïnes i les hem comparat amb l’actualitat. Hem vist la desembocadura del riu Fluvià i del Ter, l’illot i el port.

Després hem visitat l’espigó hel·lenístic, que servia per protegir el port i les embarcacions de les fortes ones en temps dels grecs i dels romans. Va ser construït al s. II a.C.

Hem continuat el nostre camí cap a Sant Martí d’Empúries. Aquest poble està ubicat sobre l’antiga Paleàpolis. Antigament era una illa i actualment es troba a la costa, ja que el riu ha anat sedimentant els seus materials i s’ha avançat la línia de costa.

També hi trobem restes de l’edat mitjana, com per exemple la porta  i bona part de la muralla, el pou, el castell del Compte d’Empúries i l’Església de Sant Martí d’Empúries (construïda al s. X i reconstruïda al s. XVI). Ens ha cridat l’atenció que, al sòl de davant de l’església, hi havia gravat sobre un marbre la inscripció Artemis Efècia, que és una deessa grega de la caça i la fertilitat.

Finalment, en aquest poble, hem vist la casa del Forestal. Una casa construïda l’any 1910 per guardar les eines i la maquinària i on hi havia les oficines dels enginyers que treballaven en la fixació de les dunes.